top of page

NAŠI HEROJI

​Žrtve rata su vječno sa nama i u našim srcima. 

Pošaljite nam slike vaših heroja! 

Dok je Maja Kazazić bezbrižno sjedila u naselju Zaliku sa svojim prijateljima, granata je eksplodirala i namjestu ubila petero ljudi. Maja je preživjela ali je bila teško ranjena i hitno je odvedena u ratnu bolnicu Higijenski. U Higijenskom su joj uspjeli spasiti jednu nogu, međutim druga noga je amputirana bez anestezije. Zbog ratnih uslova i minimalnog pristupa lijekovima, jedini način da se bore protiv infekcije, koja je zauhvatila njeno tijelo, je bilo čišćenje rana i kidanje inficiranog tkiva. Bez ikakvih ljekova za bol, Maja je korisitla plavog medu kojeg je dobila od svoje najbolje prijateljice kako bi sebi pomogla. Naime, ona bi čvrsto zagrizla medu dok je rahmetli Dr. Humo kidao ranjeno tkivo sa suzama u očima.

Poslije nekoliko mjeseci tog pakla, Sally Becker, poznata pod imenom Anđeo Mostara, je došla i izvela Maju iz Mostara na daljnje liječenje. Maja je evakuisana prvo u američku bolnicu u Zagrebu gdje je provela nekoliko dana. Poslije toga je prebačena u američku bolnicu u Frankfurtu gdje je provela nekoliko mjeseci uz svakodnevene operacije. Unatoč svim operacijama i naporima doktora ipak se ispostavilo da su njene povrede prekomplikovane i infekcija se i dalje širila; tako da je Maja evakuisana u Sjedinjene Američke Države. Nakon preko 100 operacija i ponovnog učenja da hoda, Maja je odlučila da se neće vratit u Mostar sve dok njene noge ne budu dovoljno snažne da može sama preći preko Starog Mosta i dok ne mogne potrčati. Nakon dugih 15 godina pokušaja, poraza i malih pobjeda, Maja je napokon naučila da ponovo trči te se vratila u Mostar da konačno pređe preko novog Starog Mosta. 

Nakoh privatnih uspjeha Maja je shvatila da je situacija u Mostaru ipak jako napeta i teška za većinu stanovnika ovog grada. S namjerom da pomogne svom rodnom gradu, Maja je odlučila da okrene pažnju svjetskih medija ne samo na Mostar, već na cijelu BiH. Naime, Maja je odlučila da pješaći iz Neuma do Mostara. Njen Marš će biti zabilježen kamerom, zajedno sa svim ljepotama BiH, i kroz ovaj dokumentarni film svijet će moći da upozna Mostar, BiH, i njene hrabre ljude. 

 

Majin Marš će početi u Neumu 29-og juna, sa kratkim pauzama u Stocu, Hutovom Blatu, Blagaju, itd. te će se okončati sa koncertom ispod Starog Mosta u Mostaru. 

 

Maja je teško i doživotno obilježena ratom koji se desio u BiH. Bez obzira što sada živi u SAD-u Maja i dalje pati i bori se sa teškim posljedicama rata koji joj je nanio puno boli, ne samo kroz njeno ranjavanje i gubitak najbližih prijatelja, nego kroz smrt u familiji, protjerivanje iz rođenog grada, gubljene doma, pa čak i odvajanje od bliže familije koja više nije na Ogradi i u Mahali, nego je prosuta preko cijelog svijeta. 

 

Bez obzira na sve poteškoće i boli iz prošlosti, sa ovim gestom i projektom, Maja želi da pomogne svom narodu, da se suoče sa onim što se desilo, da prepoznaju žrtve rata, da nađu mir i zajednički jezik i da se okrenu boljoj i sretnijoj budućnosti. 

 

Jedan od najznačajnih djelova proslave završetka Majinog Marša će biti odavanje počasti žrtvama rata Mostar i BiH. Zato vas molimo, ako imate žrtvu rata u vašoj familiji ili među svojim prijateljima, da nam pošaljete sliku i ime vašeg palog heroja putem forme navedene ispod ovog teksta kako bi ovjekovječili njihov lik, njihovo postojanje i vašu ljubav prema njima. 

 

Hvala unaprijed!

Pošaljite Sliku - Click Na + Znak*

HVALA VELIKO. VAŠA SLIKA JE POSLANA.

bottom of page